Meta Rekrut Dua Pakar AI Apple ke Superintelligence Labs

Meta Rekrut Dua Pakar AI Apple ke Superintelligence Labs

Meta Platforms baru-baru ini mencuri perhatian industri teknologi selepas berjaya menarik masuk dua penyelidik kecerdasan buatan (AI) terkemuka daripada Apple, iaitu Mark Lee dan Tom Gunter. Langkah ini merupakan sebahagian daripada strategi agresif Meta untuk mengukuhkan kedudukannya dalam perlumbaan teknologi superintelligence global.

Kedua-dua penyelidik ini akan menyertai Superintelligence Labs, unit khusus AI yang ditubuhkan oleh Meta untuk bersaing secara langsung dengan pemain utama seperti OpenAI dan Google. Sebelum ini, Meta turut berjaya merekrut Ruoming Pang, bekas ketua unit Foundation Models Apple, yang kini mengetuai unit AI di Meta.

Langkah ini menunjukkan kesungguhan CEO Meta, Mark Zuckerberg, dalam mengembangkan keupayaan syarikat dalam bidang AI dengan menyediakan pakej pampasan menarik dilaporkan bernilai puluhan hingga ratusan juta dolar bagi menarik bakat terbaik dalam industri.

Pengambilan Mark Lee dan Tom Gunter adalah sebahagian daripada inisiatif besar-besaran Meta untuk meningkatkan kapasiti penyelidikan AI mereka, termasuk pembinaan pusat data AI berprestasi tinggi, dikenali sebagai “Prometheus Supercluster”. Dengan pengukuhan pasukan ini, Meta dijangka mampu membawa inovasi terkini dalam AI, meningkatkan daya saingnya terhadap syarikat teknologi global lain.

Langkah ini turut memberi amaran kepada pesaing bahawa Meta kini semakin serius dalam perlumbaan teknologi AI generasi akan datang, dengan matlamat menjadi peneraju dalam revolusi superintelligence.
Sumber: Reuters

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *